Tym razem w szkole dostałem zadanie, upiec ciasto.
Jest to bardzo ciekawe ciasto z migdałami i rodzynkami .
Jest to bardzo ciekawe ciasto z migdałami i rodzynkami .
Niestety z tego dnia szkoły tylko ciasto przetrwało ponieważ gdy wszystko inne stało w piecach i na patelniach w szkole wybuchł alarm przeciw pożarowy i zanim wróciliśmy nic już się nie nadawało do zjedzenia.
Mama Monsen
„Mor Monsen”
300g margaryny
300g cukru
8 jajek
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Drobno tarkowana skórka z 1 cytryny
100g rodzynek
75g migdałów
Przepis:
1. Dokładnie wymieszać margarynę z cukrem (do uzyskania białej masy)
2. Oddziel żółtka od białek
3. Do masy z margaryny dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny
4. Ubij białka na sztywno
5. Wymieszaj ubite białko z masą z margaryny
6. Masę wyłóż na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia
7. Posyp masę rodzynkami i migdałami (migdały drobno pokrojone)
8. Włóż ciasto do piekarnika na 30 min. W temperaturze 175 stopni.
Ciasto musi ostygnąć zanim zostanie pokrojone.
Smacznego.
7 komentarze:
Na to ciasto napewno się skuszę :)
Smakowicie. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na więcej.
Smakowicie wyglada placuszek.Daniel czy bez dodania skorki z cytryny ,ciasto bedzie rownie smaczne?Pozdraiwiam i dzieki za przepisy
Posmak cytryny jest fajny ale sądze że mocno nieucierpi ciasto bez tego składnika
uwielbiam kuchnie skandynawska i czekam na wiecej przepisów. moze ty mnie uwolnisz od kleski poplomykow lefse? wiecej info na moim blogu, wybacz ale nie chce mi sie rozpisywac o mojej traumie :P
pozdrawiam,
szana :)
Dzieki Daniel za odpowiedz,nie przepadam za cytrynka w ciastach,:)Dam znac jak wyszlo!Raz jeszcze dzieki za przepisy
Ciasto wygląda na bardzo pyszne :-)
Prześlij komentarz