Kuchnia jest moją pasją od bardzo dawna.
Uwielbiam tradycyjną kuchnie polską ale obecne
miejsce zamieszkania dało mi możliwość poznania
przepisów z wielu krajów.
Chcę podzielić się z wami przepisami kuchni
norweskiej.
Jestem uczniem szkoły gastronomicznej w Oslo.
Mam nadzieję że spodobają się Wam moje propozycje
kulinarne.
Przeglądając moją szkolną książkę natrafiłem na ten
przepis
Mus czekoladowy.
„Sjokolademousse”
Składniki na około 10 porcji
250 g czekolady 50-60% zawartości kakao
Alternatywnie 350g mlecznej czekolady lub 300g
białej.
5 jajek
2 ½ łyżeczki cukru waniliowego
Skórka z ½ pomarańczy
1 ½ łyżki Koniaku lub whisky
1 ½ łyżki mocnej kawy rozpuszczalnej
750 ml śmietany do ubijania.
Przepis:
1. Czekoladę rozpuścić ( wrzucić do szklanej miski i postawić ją na garnek z wodą, gotować powoli żeby czekolada się nie spaliła)
2. Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do czekolady.
3. Wymieszać żółtka z czekoladą koniakiem cukrem waniliowym kawą i odrobiną skórki z pomarańczy do smaku
4. Białko ubić na pianę dodać
5. Śmietanę ubić
6. Wszystko bardzo ostrożnie wymieszać.
7. Przelać masę do form i schować do lodówki do całkowitego wystudzenia i zmiany konsystencji.
8. Resztę skórki z pomarańczy pokroić w Julienie (cieniutkie paski) i położyć na musie dla ozdoby (można użyć kandyzowanej skórki).
Mus ma niezwykle aksamitną konsystencję.
Rozpływa się w ustach i nie trzeba go piec.
Smacznego:)
13 komentarze:
Było świetne ale z połowy porcji wyszły tylko 4 desery...
Całuski
Czekolada na początek :)Brzmi pysznie.
Sprobuje przy najblizszej okazji.
Chętnie będę tu zaglądac.
Pozdrawiam z dalekiego Charkowa i w razie potrzeby służę przepisami kuchni ukrainskiej :)
Hmm. Mam niby swój przepis na mus czekoladowy, taki sprawdzony i pozmieniany, ale skuszę się przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam z Danii :)
Super!Przepis na moj ulubiony deser.Jak mnie "weźmie" na slodkie to go wyprobuje.Pozdrawiam z Oslo :D
dla siebie musiałabym zrezygnować z alkoholu, nie lubię połaczenia czekolady z nim, zapowiada się smaczny blog, zapraszam do siebie
Mmmmmm czekoladowy mus to mój ulubiony deser - zawsze zajadam się nim u znajomych, a sama jeszcze nigdy nie robiłam. Wypróbuję ten przepis :)
A chciałam się jeszcze upewnić - alkohol jest w tym przepisie wyłącznie dla smaku, prawda? Można z niego zrezygnować bez szkody dla całości?
Jaddis Alex fajne w tym przepisie jest to iż on wcale nie jest strasznie słodki:)
Duś i Meta oczywiście alkohol jest tylko dla smaku.
Bardzo dziękuje za wszystkie Wasze komentarze
Pozdrawiam z Oslo Leinad
Przepis palce lizać.
Uwielbiam połączenie alkoholu z czekoladą.
Dobra rzecz, że nie trzeba piec. Szczególnie wtedy jedy ma się gości a w piekarniku dopieka się pieczeń. Nie ma jak wypiec deseru.
Wyglada smakowicie,zrobie moim dziewczynka uwielbiaja czekoladowe smakolyki,pozdrawiam i zycze szczescia
Bardzo fajny przepis, a ja już zastanawiam się jak go zmienić na mus cytrynowy. Wydaje mi się, ze nie będzie problemu. Dziękuję za przepis bo właśnie takiego szukałam. Potraktuję go jak bazę i będę robić musy owocowe na tej bazie. Truskawki już się pchają do garnka.
Przepis wygląda zachęcająco, ale jak zacząłeś od deseru to co to będzie później?
Danielu, powodzenia w prowadzeniu bloga. Obiecaj, że nie znikniesz. Obydwa przepisy świetne. Dobrze się stało( dla nas) że założyłeś bloga. Pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz