niedziela, 27 marca 2011

Polędwiczki x 2

Dzisiaj 2 przepisy na polędwiczki.

Polędwica pieczona


polędwica wieprzowa 70 dag
olej lub smalec do smażenia
masło
czosnek 4 ząbki duże
przyprawa Gyros lub do grilla
kostka pieczeniowa Winiary opcjonalnie
mąka ziemniaczana 1-2 łyżeczki
sól
pieprz czarny
czosnek w proszku

1. Polędwicę pokroić na kotleciki 1cm szerokości , lekko ugnieść dłonią,
   aby przyprawy się lepiej wchłonęły
Posolić, posypać czosnkiem w proszku, następnie pieprzem.
Wszystko wklepać.
Obficie posypać przyprawą Gyros lub grillową i polać olejem.
Wszystkie przyprawy dobrze wmasować, zawinąć folią i odstawić do lodówki na noc lub na kilka godzin.
2. Rozgrzać smalec na patelni, mięso mocno obsmażyć ze wszystkich stron na największym ogniu, tak aby było dobrze przypieczone.


3. Po obsmażeniu mięsko zdjąć z patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, a do patelni dolać niewiele przygotowanej wody zrobi się pieczeniowy sosik pięknego koloru, powstały sos dolać do mięska, ewentualnie dolać jeszcze wody lub wina.
Dodać pokruszoną kostkę pieczeniową (3/4 kostki), przykryć naczynie, włożyć do piekarnika rozgrzanego na 200-220 stopni.
Piec ok 45-50 minut.
Tak przygotowaną zasmażką/sosikiem polać mięso, przykryć piec 10 minut, następnie odkryć pokrywkę i podpiec jeszcze ok 5 minut.

Po upieczeniu wyjąć mięso, sosik z mięsa zagęścić mąką ziemniaczaną-wcześniej rozrobioną z wodą.
Mięso układać na talerzu, polać sosem.
Bardzo polecam coś fantastycznego:)
Polędwica w miodzie i musztardzie
Do drugiego przepisu podaję tylko link.
Nie zrobiłem zdjęcia bo poszły tak szybko, że nie było czasu.
Muszę tylko dodać musztarda musi być naprawdę ostra inaczej miód zabije jej ostrość:)
Jeden jak i drugi przepis został wypróbowany i będzie pojawiał się na naszym stole często.
Smacznego Leinad:)


5 komentarze:

Unknown pisze...

Ale Twoja mamusia musi miec z Ciebie pocieche!Dziekuje za kolejny smakowity przepis,pozdrawiam cieplutko Daniel

Szana pisze...

fajny przepis,a nawiazujac do wypowiedzi Kasi, racja mama musi miec ucieche :)

Agnieszka Rucińska pisze...

warto wypróbować. Podoba mi się ten z miodem. A czy u Ciebie znają typową kuchnię polską?

Anonimowy pisze...

so there's this idea and I want to experiment on how I can make more money quickly and I will need an autoresponder for that.

My article "How To Build The Foundation Of A Successful Email Marketing Campaign" covers these steps.
In this day and age a lot of people prefer to make their contacts and connections online
through the written word, rather than having to talk to someone directly over the
phone.

Feel free to surf to my web page newsletter templates; quadruplor.com,

Anonimowy pisze...

Post writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write or else
it is complicated to write.

Here is my web-site - Dean Grazios seminars

Prześlij komentarz