czwartek, 17 marca 2011

Papryka faszerowana

 Nie jest to przepis norweski ale mojej mamy.
Jednak mama mieszka w Norwegii a papryczki bardzo smakują naszym znajomym, więc może ktoś też się skusi?:)


Papryczki faszerwowane



mięso mielone według uznania
papryki kolorowe
cebula
ryż
jajko
wegeta
przyprawa grillowa
pieprz

Mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulką i ugotowanym ryżem.
Mama gotuje ryż z odrobiną oliwy i wegetą.
Dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Ilość składników zależy ile mamy papryk.
Papryki myjemy dokładnie i kroimy po długości.
Do każdej połówki wkładmy mięso mielone i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.

Sos pomidorowy

1 papryka
1 cebula spora
słoik pomidorów tutaj jest przepis na świetne pomidorki mojej mamy
łyżeczka koncentratu
wegeta
kostka rosołowa pieczeniowa
przyprawy do smaku my dajemy np. chili

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Dodać drobno pokrojoną paprykę.
Podsmażyć 5 min i dodać pomidorki, koncentrat i kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance wody.
Doprawić do smaku.
Ilość sosu zależy od ilości papryk powinny być całe zanurzone w sosie.


Zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na około 1h.

Smacznego:)

3 komentarze:

Aurelia pisze...

Ja faszeruję , robiąc otwór od góry. Duszę w bulionie zrobionym z kostki drobiowej .Pod przykryciem.
Sos robię inny, ale ta wersja wygląda bardzo smakowicie.:)
Tylko jak ja się za to biorę, to papryk mam parę kilo :)))
...po co tu wchodziłam , ślinka mi cieknie...:)
Gorąco pozdrawiam:)

Kasia pisze...

Nie bylam na blogu dni pare a tu takie smakolyki,Dziekuje:)slodkosci w dniu Tobie!

Kasia pisze...

Zrobilam papryczki! Moje dziewczynki sie zajadaly ,sa pyszne.Dziekuje Tobie i mamusi za cudowny przepis!Hugs

Prześlij komentarz