środa, 2 marca 2011

Kjøttpudding

''kjøttpudding''
Puding mięsny


Dzisiaj mam dla Was przepis na danie główne i przepraszam za nieobecność ale nie było mnie w domu przez ferje i nie miałem dostępu do internetu.

Składniki:
1200g mielonego
30g soli
700ml lodowatego mleka
50g mąki ziemniaczanej
2g białego pieprzu
1g imbiru

Przepis:
1.do mięsa dosypać soli
2.mięso mieszać dodając mleko powoli i po troszku
3.dodaj przyprawy, mąkę i wymieszaj dobrze
4.farsz przełożyć do dobrze wysmarowanej masłem formy i uderzać nią kilka razy o stół żeby pozbyć się bąbelków powietrza.
5.blaszkę włożyć do większej wypełnionej wodą i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni  danie jest gotowe gdy temperatura środka
 ma 72 stopnie.


Do tego dania pasuje broccolitimbal

Życzę miłego dnia i smacznego Leinad

4 komentarze:

Jaddis pisze...

Pycha!Jadlam to kilka razy podawane z kålstuing,gotowanym ziemniakiem (sztuk 1) i zurawina.Na zimno tez jest dobre.

Kasia pisze...

Fajnie,ze juz jestes SZEFIE :)A co by to byl za wypoczynek z kompem pod pacha,trzeba sie oderwac od cywilizacji.
JA nigdy nie slyszalam o takim budyniu wiec napewno zrobie z przyjemnoscia.Placek wyszedl superek wiec dziekuje podwojnie Tobie!

agawu pisze...

to już kolejny przepis gdzie coś się piecze w wodzie. Czemu nie można upiec tego normalnie wstawiając do piekarnika? Co daje blaszka z wodą?

Szana pisze...

wygląda przepysznie ;)

Prześlij komentarz