poniedziałek, 7 lutego 2011

"Mama Monsen"

Tym razem w szkole dostałem zadanie, upiec ciasto. 
Jest to bardzo ciekawe ciasto z migdałami i rodzynkami .
Niestety z tego dnia szkoły tylko ciasto przetrwało ponieważ gdy wszystko inne stało w piecach i na patelniach w szkole wybuchł alarm przeciw pożarowy i zanim wróciliśmy nic już się nie nadawało do zjedzenia.


       Mama Monsen
      „Mor Monsen”



Składniki:
300g margaryny
300g cukru
8 jajek
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Drobno tarkowana skórka z 1 cytryny
100g rodzynek
75g migdałów

Przepis:
1.  Dokładnie wymieszać margarynę z cukrem (do uzyskania białej masy)
2.  Oddziel żółtka od białek
3.  Do masy z margaryny dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny
4.  Ubij białka na sztywno
5.  Wymieszaj ubite białko z masą z margaryny
6.   Masę wyłóż na blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia
7.  Posyp masę rodzynkami i migdałami (migdały drobno pokrojone)
8.  Włóż ciasto do piekarnika na 30 min. W temperaturze 175 stopni.  
Ciasto musi ostygnąć zanim zostanie pokrojone.

Smacznego.


7 komentarze:

Kokotek pisze...

Na to ciasto napewno się skuszę :)

alex pisze...

Smakowicie. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie na więcej.

Kasia pisze...

Smakowicie wyglada placuszek.Daniel czy bez dodania skorki z cytryny ,ciasto bedzie rownie smaczne?Pozdraiwiam i dzieki za przepisy

Leinad pisze...

Posmak cytryny jest fajny ale sądze że mocno nieucierpi ciasto bez tego składnika

Szana pisze...

uwielbiam kuchnie skandynawska i czekam na wiecej przepisów. moze ty mnie uwolnisz od kleski poplomykow lefse? wiecej info na moim blogu, wybacz ale nie chce mi sie rozpisywac o mojej traumie :P
pozdrawiam,
szana :)

Kasia pisze...

Dzieki Daniel za odpowiedz,nie przepadam za cytrynka w ciastach,:)Dam znac jak wyszlo!Raz jeszcze dzieki za przepisy

Magda pisze...

Ciasto wygląda na bardzo pyszne :-)

Prześlij komentarz